Sovs betydning

Ordet sovs refererer til en tyk, cremet sauce lavet af kødsaft, fedt, mel og eventuelt krydderier. Sovs serveres typisk til kødretter som frikadeller, stegt flæsk eller hakkebøf. Det er en vigtig del af mange traditionelle danske måltider.

Eksempler på brug

  • Jeg elsker en god kødsovs til min pasta.
  • Mor laver altid den bedste brun sovs til frikadellerne.
  • Sovsen på kartoflerne var simpelthen uimodståelig.
  • Den cremede bearnaise sovs passede perfekt til bøffen.
  • Jeg kunne spise en hel skål ris med karrysovs.
  • Kan du lave en hjemmelavet tomatsauce til pastaen?
  • Jeg foretrækker en let yoghurtdressing til salaten.
  • Rødvinssovsen var prikken over iet til middagen.
  • Hjemmelavet bechamelsauce gør lasagnen ekstra lækker.
  • Jeg savnede lidt ekstra skarphed i chilisovsen.

Synonymer

  • Gravy
  • Sauce
  • Stuvede
  • Smørsauce
  • Tomatsauce
  • Hollandaise

Antonymer

  • Gravy – Sauce
  • Tomatsovs – Smørsovs
  • Hollandaisesovs – Bearnaise
  • Chokoladesovs – Pebersovs

Etymologi

Ordet sovs stammer fra det tyske ord sauce, som igen kommer fra det franske ord sauce. Sovs refererer til en flydende eller halvflydende substans, der typisk bruges til at krydre eller tilføje smag til mad. I daglig tale bruges sovs ofte som betegnelse for den sauce, der serveres til mad som f.eks. kød, kartofler eller pasta.

signaturcentrumrypebureaukratisksjokgedulgt